Kā skaisti un praktiski iekārtot virtuvi

Mūsdienās virtuve bieži vien nav tikai ēdiena pagatavošanas vieta. Tā ir vieta sarunām un kopā būšanai. Lai nodrošinātu gan funkcionālu, gan skaistu telpas iekārtojumu, nepieciešama rūpīga plānošana.

Pirmkārt ir jānovērtē virtuves platība. Jau pašā sākumā vajadzētu izplānot cik daudz vietas ir nepieciešams sadzīves tehnikai, pārtikas produktu, galda piederumu un trauku glabāšanai, cik lielu platību atvēlēsiet ēšanas zonai.

Noteikti ir jāņem vērā, ka ”virtuves trīsstūris” – izlietne, ledusskapis un plīts nedrīkst atrasties tālu cita no citas. Ir svarīgi blakus plīts virsmai atvēlēt zonu, kur gatavot, bet izlietni iekārtot tā, lai būtu ērti to izmantot gan pirms gatavošanas, gan pēc maltītes.

Ledusskapja zona

Ledusskapi vislabāk ir novietot starp galveno ieeju virtuvē un vietu ēdiena gatavošanai. To nevajadzētu novietot blakām plītij, jo krasās temperatūras atšķirības mazinās abu ierīču darbības efektivitāti.

Tā kā ledusskapis ikdienā tiek visai bieži virināts, svarīgi, lai tas ir ērti novietots un tuvu tam ir virsma, kur uzlikt izņemtos produktus. Zonai jābūt aprīkotai ar papildu plauktiem, kur tos glabāt.

Ledusskapja zonā ērti glabāt arī dažādas gatavošanai paredzētās ierīces. Bez tam šeit vajadzētu izvietot dziļākus un lielākus plauktus trauku glabāšanai, bet lēzenākās atvilktnes – dažādiem virtuves piederumiem.

Izlietnes zona

Izlietnes zonai vienmēr ieteicams atrasties starp ledusskapja un gatavošanas zonu. Ja ieplānota trauku mašīna, tai jābūt blakus izlietnei. Jo vairāk izlietne tiks virzīta telpas centra daļā, jo labāk.

Pirms virtuves projektēšanas jāpievērš uzmanība kanalizācijas izvadu izvietojumam. Visbiešāk tas tiek izbūvēts 50 cm augstumā, tomēr, ja paredzēts ierīkot ēdiena smalcinātāju, tad tam ir jāatrodas zemāk. Ja telpa jau ir izremontēta un izvadi ir savilkti, tad izlietni, trauku mazgājamo mašīnu un tvaika nosūcēju nāksies novietot pēc esošajiem izvadiem. Ja ir iespēja izvadus pārvilkt, izlietni ieteicams novietot pie ārējās sienas zem loga un netālu – plīti ar tvaika nosūcēju.

Pie izlietnes noteikti jāatvēl vieta, kur glabāt mazgāšanas līdzekļus, dvieli, papīra salvetes un lupatiņas. Zem izlietnes vispraktiskāk novietot iebūvētu miskasti, jo tad būs ērti mizot tikko nomazgātos dārzeņus vai izmest iepakojumu. Līdzās miskastei var ierīkot plauktiņu, kur nolikt tīrīšanas līdzekļus un citas lietas, ko gribas noslēpt no acu skatieniem. Tāpat šī ir piemērota vieta iepirkumu maisiņu glabāšanai.

Šeit jābūt skapjiem, atvilktnēm un plauktiem, lai parocīgi būtu paņemt traukus un galda piederumus. Svarīgi, lai traukiem paredzētie plaukti nebūtu pārāk dziļi un tālākos traukus nebūtu grūti aizsniegt. Ja izlietnes zona ir tuvu gatavošanas zonai, jāatvēl vieta nažu, dēlīšu un citu rīku glabāšanai.

Gatavošanas zona un plīts

Lielāko daļu vietas virtuvē vajadzētu atvēlēt tieši gatavošanas zonai. Tā ir vieta, kur darboties, tādēļ visam ir jābūt viegli aizsniedzamam, izmantojamam.

Šajā zonā galvenā loma ir cepeškrāsnij un plīts virsmai. Plīts virsmas tuvumā jābūt brīvai virsmai, bet atvilktnēm ar gatavošanai nepieciešamajiem piederumiem jābūt rokas stiepiena attālumā. Plīts virsmas tuvumā var atrasties arī mikroviļņu krāsns.

Šajā zonā jābūt plauktiem vai dziļām atvilktnēm, kur glabājas katli, pannas un citi gatavošanas trauki. Savukārt mazākos plauktiņos vai vertikālās atvilktnēs jāatvēl vieta garšvielām.

Virtuves iekārtojuma varianti

Viens no populrākajiem ir virtuves iekārtas izvietojums vienā rindā. To parasti izmanto, ja virtuve tiek apvienota ar viesistabu. Vienā galā atrodes virtuves, bet otrā atpūtas zona. Šādos gadījumos ieteicams izlietni izvietot centrā bet ledusskapi un plīti tai blakus.

Vēl viens no ierastākajiem izvietojumiem – „L” veida, kas piemērots kvadrātveida virtuvēm. Plānojot šāda veida izvietojumu, nedrīkst piemirst par tā saucamā darba trijstūra sastāvdaļām – izlietnei, plīts virsmai un ledusskapim jāatrodas tuvu viens otram.

Ja virtuve ir gara un vienā galā ir durvis, bet otrā logs, piemērots būs Izvietojums divās rindās. Tad ledusskapi labāk novietot vienā pusē, bet izlietni ar plīts virsmu – otrā.

Ergonomisks, bet retāk izmantots ir “U” veida izvietojums, kas piemēŗots tikai specifiska plānojuma telpām.

Lielisks risinājums lielai virtuvei ir virtuves iekārta ar salu. Bieži vien salā tiek iebūvēta izlietne un tā tiek izmantota arī kā darba virsma vai galds. Salā var izvietot papildus skapīšus virtuves piederumu glabāšanai.

Ja mājsaimniecībā dzīvo vairāki cilvēki vai bieži tiek uzņemti viesi, jāpārdomā vai virtuve būs piemērota vieta kopīgām maltītēm ģimenes vai draugu lokā. Protams, daudz kas atkarīgs no telpas platības – cik un kādas mēbeles virtuvē iespējams izvietot.

Kā iekārtot nelielu virtuvi

Lielākā daļa padomju laiku daudzdzīvokļu māju celtas ar mazām virtuvēm, vidēji 7-10 kvadrātmetri. Tas nozīmē, ka virtuves iekārtai atvēlētais sienas garums vidēji svārstās no 2-4 metriem.

Ja virtuve ir maza, ieteicams minimālisms mēbelēs un krāsās. Virtuves mēbeles ieteicamas vienkrāsainas, plašumu telpai piešķirs glancēti materiāli. Skapīšiem jābūt praktiskiem, ar atvilknēm un grozu sistēmām, kas ļauj salikt vairāk lietu un tās ērtāk pārskatīt.

Ja vietas ir maz, vislabāk noderēs salokāmi virtuves galdi. Tie netraucē ikdienas darbos, tomēr sniedz iespēju paēst pie tā. Kā alternatīvu var izmantot palodzes un mazas letes.

Mūsdienās ir piejams plašs klāsts mazu un kompaktu elektronisko ierīču, tai skaitā divriņķu plītis, mazas, pārnēsājamas cepeškrāsnis un nelieli ledusskapji. Ar šādu tehniku var panākt, ka arī ļoti maza virtuve būs funkcionāla.

Pannas, katlus un burciņas izvieto ērti pieejamās vietās, neslēpjot tās skapīšos. Šādi var iegūt vairāk vietas skapīšos un piedot virtuvei īpašu šarmu. Tomēr jārēķinās, ka izvietojumam jābūt gaumīgam un virtuvi nāksies uzturēt kārtībā, lai tā neizskatītos nevīžīgi.

Lietu glabāšana

Smago priekšmetu glabāšanai iesakām izmantot tikai apakšējos skapīšus. Noteikti ir jāpadomā par to cik daudz vietas ir nepieciešams atvēlēt. Ja ir iespējams, ieplānojiet papildus vietu, jo gadu gaidā parasti virtuves priekšmetu skaits pieaug.

Galda piederumus visērtāk ir glabāt atvilktnēs, turklāt Blum un Hettich piedāvā lielisku risinājumu – dubultās atvilktnes. Nažus lielākoties cilvēki izvēlas glabāt atsevišķā nažu komplektā uz galda virsmas.

Lai atvieglotu piekļūšanu garšvielām un virtuve izskatītos mājīgāka, var iegādāties dekoratīvus garšvielu turētājus. Ērtākai šķīvju glabāšanai noteikti iesakām izmantot šķīvju turētājus, kas pasargās tos no nolietošanas.

Dizaina padomi

Virtuves apgaismojuma plānošana jāveic savlaicīgi – vislabāk jau virtuves projekta plānošanas procesā. Apgaismojuma praktiskā puse ir skaidra, taču tik pat Svarīga ir ne vien apgaismojuma funkcionalitāte, bet arī apgaismes ķermeņu izskats, kādu noskaņu tas dod telpā. Virtuvē var izmantot dažādu veidu apgaismojumu, katrai zonai piemeklējot atbilstošāko risinājumu. Piemēram, virs gatavošanas zonas parocīgs būs iebūvētais apgaismojums, savukārt virs ēdamās zonas – liela griestu lampa, kas apgaismo tieši galdu.

Sienas un grīdas toņi, kā arī virtuves mēbeles šobrīd pieejamas dažādās krāsās. Viss atkarīgs no gaumes un tā, kāda noskaņa vēlama. Nelielai virtuvei labāk izvēlēties gaišākus toņus, jo tie telpu padara vizuāli plašāku. Mēbeles koka krāsā rada siltu sajūtu, savukārt balta saistās ar tīrību. Ja sienu krāsojums ir neitrālos toņos, ar spilgtāku mēbeļu krāsu var radīt košu akcentu.

Ja virtuves iekārtojums ir moderns un tajā ir daudz spīdīgu detaļu, tad koka darba virsma ir veids, kā telpā ienest mazliet siltuma. Ja telpas iekārtojumā jau atrodams marmors, tad marmora darba virsma ir labs veids, kā pabeigt koptēlu.

Ja virtuves stils ir mūsdienīgs, derēs spīdīgas detaļas. Ja virtuve iekārtota vairāk tradicionālā stilā, spīdums būs lieks. Materiālu izvēle ietekmē arī to, cik ērta būs kopšana. Piemēram, pirkstu nospiedumus no krāsota MDF būs grūtāk noņemt kā no lakota, pulēta. Savukārt uz nano materiāla pirkstu nospiedumi vispār nepaliks.